Прави се опит да бъде прикрита информация и да не се съдейства на съответната служба, което е наказуемо и морално укоримо – това отбеляза бившият министър на отбраната Николай Ненчев в предаването „Тази сутрин“ по повод на действията на прокуратурата и разпространените СРС записи, за които държавното обвинение твърди, че са записани разговори между държавния глава и началника на Военновъздушните сили ген.-майор Цанко Стойков.

Прави впечатление, че две неща се искат от Конституционния съд – той да се произнесе относно възможността президентът да бъде разследван, но се иска тълкуване и на това какво е държавна измяна. Този казус е всичко друго, но не и държавна измяна, с едно единствено изключение – освен ако госпожа Радева не е била агент на чуждо разузнаване, враждебно настроено към България и президентът е знаел това, коментира още бившият министър.  

"Държавна измяна е, когато държавният глава се постави в услуга на чужди държавни интереси“, уточни той.

Проблемът с назначаването на Десислава Радева не е толкова правен, колкото морално укорим. Аз не искам да се меся в личния живот на президента. В закона има текст, в който се казва, че ако няма подходящо лице, този пост може да бъде зает и от цивилно лице, уточни още бившият министър на отбраната. За мен по-големият проблем е, че има основание да се твърди, че има опит да се укрие информация“, добави Николай Ненчев.

"Ако нещо ме безпокои, това е, че има много тежка война между институциите“, отбеляза Ненчев.

Според него президентът ще работи много активно за разтурването на този парламент. Това е една хипотеза, която ще ни вкара в една дългосрочно война на институциите, отбеляза Ненчев.

„Нали не се съмнявате, че ако това се случи, президентът може да управлява еднолично държавата и повече от 6 месеца. Тогава вероятно тази проверка на главния прокурор ще бъде потулена и нещата ще се заметат“, каза Ненчев.

По думите му това е подгряване на обществото, че нещо по-голямо около него ще се случи и това е първа стъпка.