ВМЗ-Сопот умишлено се води към фалит, приходите на предприятиято са спаднали три пъти за последните два месеца . Това каза в интервю за предаването „Тази сутрин“ служебният министър на икономиката Никола Стоянов.

Той беше начело на борда на военния завод от ноември 2021 г. до средата на тази година, когато беше отстранен от Нинова.

По думите му загубите за последните два месеца на завода са за 100 млн. лв. Едно от основните причини е спиране на производството заради липса на материали. 

Това са данни на база сигнали, очаквам и документи, назначен е одит, уточни служебният министър.

Назначавам и освобождавам хора на база професионализъм

Промените (в администрацията и бордовете на дружествата) са на база законите, правилата, експертността на хората и професионалните им качества, обяви той. 

Така Стоянов отговори на обвиненията на бившия министър на икономиката Корнелия Нинова и назначените от нея хора, че рокадите са реваншизъм.

„Ако излезете на улицата и видите някой да чупи витрина, това реваншизъм ли е?“, попита Николов.

Той даде пример с борда на ДКК, където назначи още трима души, но остави четирима, назначени от Нинова. „По закон бордът трябва да има минимум петима членове. Докато аз съм министър, ще има 7, защото отговарят за 15-16 публични държавни предприятия с много разнородна дейност“, допълни Стоянов.

Калоян Методиев е притискал хора да напускат

„През последните 7-8 месеца министър е бил не г-жа Нинова, а Калоян Методиев – всички назначения са минали през него“, каза още служебният министър на икономиката, като уточни, че знае това от хората в министерството.

„Той е викал хора, той е притискал хора. На този натиск и начините, по които са назначавани и освобождавани хора, е пречила директорката на „Човешки ресурси“. Тя е от над 20 години в министерството и е уволнена дисциплинарно“,  каза още Никола Стоянов.

Гледайте цялото интервю във видеото!