„Един играч в петролния бизнес също е замесен в конфликта в Близкия изток и то пряко - говорим за Иран. Евентуални санкции от страна на САЩ върху Иран биха повлияли на цените на горивата. Това е основният риск, който се дискутира в момента. „Хамас“ и горещата фаза на конфликта няма да повлияят пряко на световната икономика. Потенциалните ефекти могат да дойдат от санкции срещу Иран“.

Това коментира в "Тази сутрин" бившият зам.-министър на икономиката Никола Янков.

Според него друг риск е несигурността на пазарите и оттам отлагането на големи инвестиционни решения.

„Тоест забавяне на икономическата активност и изтегляне на пари от категориите активи, които се определят като рискови. Може да има и затруднения с логистиката за транспорта на основни горива в този регион. Възможно е да има отражение на цените на природния газ и нефт на световните пазари. Това от своя страна ще поддържа сравнително висока или над цените на централните банки инфлация“, каза още той.

„Ако наистина транспортните коридори бъдат блокирани, цените ще изхвърчат в Космоса. Но да се надяваме, че до тази ситуация няма да се достигне. Има и някои действия, които могат да се извършат, ако стане така. Да се набавят доставки от други места в района“, смята Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.

Експертите прогнозират и възможно увеличение на цените на основни продукти в магазините.