Сигнал до прокуратурата за незаконното сметище край Невестино. В близост до реката се е образувало голямо бунище, което според сигнала, събира част от боклука на общината. От там отричат. 

Първо информирах полицията, откъдето ми казаха, че не могат да направят първата стъпка, защото ще си имат проблем с властите, твърди Димитър Димитров, който подава сигнала за незаконното сметище. 

След сигнал до спешния телефон също не следва развитие, а мъжът подава сигнал и в прокуратурата. За да е сигурен, че това е боклукът на Невестино, прави собствено разследване. 

Поставя проследяващи устройства в невзрачни опаковки от мляко и ги изхвърлих в 4 различни контейнера по различно време. „След това открих моите маркери тук на сметището“, посочва Димитър. 

Само за един ден, петък, дължината на сметището се е увеличила с 20 метра.

Мъж с празна каруца идва към боклука. Казва, че не му е за първи път.

По закон отпадъците трябва да се извозват до депото в Самоков. 

Търсим кмета на Невестино, но откриваме секретаря и еколога. Нашия отпадък се извозва в община Самоков, твърди екологът. „Постоянно имаме проблеми с това сметище, защото то, както знаете е затворено, но е на такова място, че отвсякъде всякой хвърля“, обяснява Мая Арсова, секретар на община Невестино.

Снимка: btvnovinite.bg

От 2019 г., когато сметището е закрито и боклукът се извозва до Самоков, е увеличена такса смет. Според официалната информация от община Самоков, същата година там са се извозили едва 135 тона отпадъци от Невестино. Според информация в интернет, предходната година общината е генерирала в пъти повече отпадък. 

Ако прокуратурата установи нарушение, общината ще бъде санкционирана. Тази година тя вече е била глобявана с 5000 лева от РИОСВ за същото сметище. Тези нарушения се следят и от Европа, след като бяха закрити неотговарящите на изискванията сметища.