След репортаж на bTV Районна прокуратура - Кюстендил се самосезира и разпореди незабавна проверка по надзора за законност във връзка с незаконно сметище край река Струма в с. Невестино.

В близост до реката се е образувало огромно бунище, което според сигнала до bTV и до държавното обвинение, събира част от боклука на общината. Оттам отричат.

Извършването й е възложено на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОД на МВР гр. Кюстендил.

Органът на реда следва да установи от кога съществува въпросното сметище, да изиска всички документи, свързани със сметоизвозването на територията на община Невестино от 2018 г. до настоящият момент, както и да я изясни къде би трябвало да се извозва сметта на територията на общината. Срокът на проверката е 30 дни.

Преди дни Димитър Димитров тръгва след сметоизвозващ камион - в посока закрито по документи сметище. На мястото намира тонове отпадъци. Подава сигнал до полицията и до спешния телефон. За да е сигурен, че това е боклукът на Невестино, прави собствено разследване, като купува блутут маркери и проследяващо устройство.

„Поставих ги в невзрачни опаковки от мляко и ги изхвърлих в 4 различни контейнера по различни времена. След това открих моите маркери тук на сметището“, казва Димитър.

Само за един ден, петък, дължината на сметището се е увеличила с 20 метра.

По закон отпадъците трябва да се извозват до депото в Самоков. От общината твърдят, че го правят.

От 2019 година, когато сметището е закрито и боклукът се извозва до Самоков, е увеличена такса смет. Според официалната информация от община Самоков, същата година там са се извозили едва 135 тона отпадъци от Невестино. Според информация в интернет, предходната година общината е генерирала в пъти повече отпадък.

Димитър подава сигнал и в прокуратурата, а ако се установи кой е нарушителят, следват санкции.

Общината вече е наказана тази година, с 5000 лева, за същото сметище.