От 500 до 5000 лева достигат залозите при организираните битки на кучета. Това разказват разследващите след акцията в неделя край Самоков. 58 души са задържани. Част от тях са хванати на мястото, а други са побягнали в гората.

Като организатор е заподозрян млад мъж от Самоков с прякор Варела. Той е около 30-годишен, криминално проявен.

В изоставена панелна постройка, част от бивш пионерски лагер, са открити две дървени арени за провеждане на незаконните боеве.

По всичко, което е изоставено на място, може да се съди за сериозната организация на събитието. Прясното мляко, според експерти се ползва, за да бъдат обливани кучетата. Целта е да се избегне евентуално натравяне от вещества, с които може да са намазани кучетата.

Разследващите откриват и котел. Целта му е да се затопля вода, с която също се обливат кучетата, но този път, за да отпуснат захвата.

Деветте кучета са открити в колите на посетителите. Двете животни, които се бият в момента, в който полицията влиза обаче, са изхвърлени през прозореца в гората. Намерено е едното, а конфискуваните девет питбула са в приют.

„Ясно си личат стари белези от наранявания в резултат на вероятно сбиване с други кучета, но пресни такива няма”, обясни д-р Габриела Панкова, зам.-директор на "Екоравновесие".

Според експерти малко вероятно е тези кучета да са бойни.

„Ушите им не са копирани, което е сигурен признак, че това не са животни, които са тренирани и предназначени забой. Съдбата им е била да бъдат просто спаринг, тренировка, подгрявка за истинската битка”, коментира Явор Гечев от „Четири лапи”.

На този етап кучетата ще останат в клиниката под наблюдение. Чака се становището на полицията и има готовност да бъдат настанени в приют в Горни Богров за доотглеждане.

Наказанието за организиране на боеве е до пет години затвор. Всички задържани са освободени след 24 часа.

Откога са се провеждали битките между кучета засега от полицията не казват. Разследването продължава.