Нестандартна обява в интернет - продава се част от остров у нас. Става дума за площ край Видин, а парчето земя е във водите на Дунав. Как изглежда островът и има ли плажна ивица? Наш екип тръгна по пътя на търсенето му.

Може ли да си купим остров на р. Дунав?
Снимка: bTV

Мястото се намира на метри от главния път за Видин и на 10 км от най-близкото село Жеглица. До острова се стига трудно и само по вода. Общата площ на парцела е 5 000 кв. метра като се продава за 2 евро на квадрат. Така сумата излиза точно 10 000 евро. Според обявата мястото е подходящо зa oтдиx, pибoлoв и къмпинг.

Може ли да си купим остров на р. Дунав?
Снимка: bTV

Матей Матеев е един от малкото собственици на земя на същия остров. В края на миналия век семейството си връща частната собственост върху площите.

„Може да се каже, че се чувствам по-щастлив, че имаме такава земя на едно място, което е атрактивно, което е не както е на сушата“, казва Матей. 

Той признава, че островът е изоставен.

Може ли да си купим остров на р. Дунав?
Снимка: bTV

„Растителността е доста бурна и е труднопроходимо. Животински свят има също – чакали, диви прасета, предполагам, че има и други животни“, допълва Матей Матеев, собственик на парцел. 

На безименния остров край Видин Матей и бъдещият му съсед не могат да построят нищо, защото той е в „Натура 2000“ и има забрана за строителство. В миналото островът е използван като обработваема земя за зеленчукови градини, а днес собствениците се надяват на промяна в закона.

Може ли да си купим остров на р. Дунав?
Снимка: bTV

„Да построим един ресторант, хотел, за да се развива някаква дейност, но това в кръга на шегата. Дано да дойде този период от време, но едва дали ще бъдем ние живи, а това може да се осъществи от нашите внуци и правнуци", смята Матей Матеев. 

Може ли да си купим остров на р. Дунав?
Снимка: bTV

Всеки, решил да си купи част от острова край Видин, е важно да знае, че не може да строи хотел, нито дори бунгало, но пък ще плаща данък като за земеделска земя, за да посреща първите слънчеви лъчи от водите на Дунав.

Вижте целия репортаж във видеото