„Политиката на България по отношение на военната подкрепа за Украйна не е добра за нейната репутация. Подобни решения водят до разколебаване на нашите съюзници“, коментира в "Тази сутрин" бившият външен министър Надежда Нейнски.

Според нея ембаргото върху руския петрол е важна стъпка, макар и закъсняла.

„Основното притеснение на цивилизования свят е, че независимо от санкциите, които са наложени на Русия, доставките, които тя прави на газ и петрол, по същество са в пъти по-голяма печалба и се налива директно и буквално във войната, която тя води в Украйна. Тоест не можем да очакваме санкциите да бъдат ефективни, ако същевременно Европа и светът купуват газ и петрол от Русия. В този смисъл тази мярка, макар и закъсняла, смятам, че наистина има шанс да повлияе на хода на война“, добави Нейнски.

По думите ѝ подкрепата за Украйна ще се увеличава.

„Тя се комбинира със санкциите. Също така можем да кажем, че действат в комплект“, каза Нейнски и коментира искането ни за изключение за ембаргото на руски петрол.

„България постоянно да изважда аргументи - или ще са избори, или ще бъде сложна икономическата ситуация, а в крайна сметка да си демократ не се измерва по това какви заявления правиш и какви декларации, а по това каква саможертва си готов да дадеш в името на демокрацията“, добави бившият външен министър.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!