Расте недоволството сред хотелиери по Южното Черноморие, приютили бежанци от Украйна. Причината е, че  дни преди обявения срок, в който бягащите от войната трябва да напуснат хотелите, няма никаква яснота как и кога ще се случи това.

Държавната агенция за бежанците обяви, че до края на този месец ще премести бягащите от войната в държавни ведомствени бази. Междувременно се оказа, че няма регистър колко са тези бази, с колко легла разполагат и в какво състояние са.

Проверка на bTV показа, че част от тях е нуждаят от сериозен ремонт, а други са заети, а недоволството по Черноморието, където туристическият сезон започва, расте.

„Ние сме много притеснени, защото днес е 12 май, а до 31 остават само две седмици. Нямаме абсолютно никаква информация какво ще се случва, как се случва, откога ще започне и кога ще приключи това. Това води до много голямо напрежение както за хотелиерите, така и за самите бежанци. Има много рискове, които ние поставихме в нашите писма и искахме отговори на тези въпроси, за да можем ние да си планираме“, казва хотелиерът Радостин Дачев, приютил 350 украинци.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ситуацията в „Слънчев бряг“ в момента е хаос“, допълва колегата му Венелин Ташев, в чийто хотел има 2600 души.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите му има хотели с резервации от 18 май, а той очаква първите туристи на 22 май. Има хотелиери, които нямат договори с туроператори и могат да оставят бежанците при тях, но все още няма яснота какво предстои.

Украинската бежанка Светлана от Мелитопол обясни, че няма вариант да се върне в града си, който в момента е окупиран и сега там дори няма храна, затова призова държавата да продължи програмата за бягащите от войната.

Снимка: btvnovinite.bg

Людмила също иска да има яснота какво предстои, защото без да знае къде ще бъде разселена тя не може да започне работа, макар че иска.

В „Слънчев бряг“ предлагат, ако държавата няма готовност за ведомствени бази, курортът да бъде разделен на зони - в едната да бъдат събрани бежанци, в другата - туристи.

На въпрос на bTV от правителствения щаб за бежанците обясниха, че по-късно днес ще бъде даден брифинг, на който се очаква да бъдат разяснени подробности за разселването на бежанците.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!