Недоволство след предложението на Министерството на туризма да има по-малко спасители и медицински пунктове на плажа. Идеята е така да се намалят разходите на концесионерите.

Снимка: btvnovinite.bg

На Централен плаж в Бургас тази година чадърът и шезлонгът ще бъдат безплатни. До 4 дни всички плажни ивици трябва да бъдат подготвени от концесионерите за посрещане на летовници, но на място не се вижда да има организация за началото на летния сезон.

„Започваме работа на първи юни, но екипите са наполовина. Проблемът е новата наредба за спасителните постове – те да бъдат на 150 м един от друг, а не както досега на – 100 м“, обясни старши спасителят Жельо Костадинов.

От БЧК посочиха, че така спасителите трябва да отговарят за по-голяма площ, а за да бъде ефективна работата им – трябва да се запази досегашният вариант. От организацията добавиха, че е недопустимо предложението на пост да дежури само по един спасител.

„Става въпрос за живота и здравето на хората, няма как един спасител да извърши екипната работа“, добави Виолета Радева. 

Снимка: btvnovinite.bg

Спасителите на плажа демонстрираха основните техники за спасяване на давещи се в морето хора и посочиха, че те няма как да бъдат извършени от един човек.