Недостигът на спасители това лято се отказва сериозен проблем. Няма кандидати, дори на един от плажовете в Бургас концесионерът си е презаверил документите за спасител и при необходимост ще е и на тази длъжност.

От БЧК-Бургас отчитат спад в желанието младите да са водни спасители.

„За миналата година в цяла България сме успели да обучим около 800 души, от тях около 300 са за море, което е сравнително малка бройка. През годините сме обучавали между 1500 и 2000, така че наистина имаше интереса към водното спасяване“, каза директорът на БЧК-Бургас Виолета Радева.

Според нея причина за спада в желанието е и занижената плувна подготовка.

„За да си воден спасител и да покриеш определени нормативни изисквания, трябва да поддържаш добра физическа подготовка. Това е една от основните причини. В Бургас всяка година ние непрекъснато сме обявявали, че набираме кандидати за водни спасители. От 20 записали се 10 покриват норматива. Наскоро дойдоха 14 души, които успяха да завършат курса за басейни, от тях трима за море, което е изключително малко“, добави тя.

"За спасител заплата е 1600 лв., като има и бонус – 50% отстъпка за храна, 4 почивни дни, шоколад, ако се включват в тренировки на плажа, както и други", споделя един от работещите.

Концесионерите пък искат и реанимационни екипи, защото и те са в недостиг. Смятат да пишат до властта, за да позволи завършили втори курс медицински специалности в Бургас да могат да работят на плажа.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!