Столична община отказа на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) да им предостави записите от камерите от вечерта на протестите срещу БФС, прераснали в безредици в центъра на София. 

Снимка: БГНЕС

Мотивите са, че в записите има голям брой лица, включително деца, които нямат връзка със събитията.

АЕЖ има данни за 9 журналисти, които са пострадали на протестите или правата им са били нарушени. Записите на Столична община са нужни, за да стане ясно какво точно се е случило. 

Снимка: БГНЕС

„Това е безпрецедентно. Една част предаваха на живо и в пряк ефир се виждаше как ги бият, друга част не са от телевизиите или не излъчваха на живо и събрахме само данни по свидетелски показания. Необходимо е разследване и понасяне на отговорност. Миналата седмица стана ясно, че е изтекла давността за побоя под колоните на Министерски съвет през 2020 г. и на полицаите, които тогава биха граждани, не може да им бъде потърсена никаква отговорност вече“, каза Иван Радев, член на Управителния съвет на Асоциацията на европейските журналисти. 

Спортният журналист Николай Ганчев е един от потърпевшите във вечерта на протестите. Той е задържан, заедно с още 30 души, докато работи и предава на живо с телефона си.

Снимка: БГНЕС

„Излъчвахме на живо цялото събитие от няколко гледни точки и в един момент полицията нахлу в бара до Министерството на спорта. Много униформени излязоха от подлеза до министерството и започнаха да бутат хората, включително мен. Избутаха ни в една малка уличка и ни казаха да вървим напред. Опитах да покажа акредитация, журналистическа карта, но няма време и просто ме бутаха. В уличката имаше доста полицаи, които ни казаха да се върнем назад. Тези, които ни бяха избутали напред, бяха напреднали много, вкараха ни в доста тесен периметър и казаха „лягайте на земята“, разказа Ганчев.

Бити хора със сигурност имаше. Не мога да гарантирам дали са пострадали от бой от полицаи или нещо друго, но със сигурност имаше, допълни журналистът.

Снимка: БГНЕС

След отказа на Столична община да им предостави записите от камерите, от Асоциацията на европейските журналисти поискаха само да ги видят. 

„Когато видим кадрите, ще изискаме от Столична община точните диапазони, между които се вижда полицейско насилие и ще можем да публикуваме тези кадри, за да гарантираме, че чрез публичност институциите ще се задействат“, каза Иван Радев от Управителния съвет на асоциацията.

Очаква се отговор от Столична община.