bTV разкри самоличността на "Царицата на джебчийките", арестувана във Виена. Станка Илиева от пловдивското село Йоаким Груево беше издирвана в цяла Европа за кражби, извършени през последните 10 години.

Тя практикува занаята си от десетилетия и дълго остава анонимна. Последният й арест във Виена обаче я прави известна в цяла Европа. Станка е с 18 криминални регистрации и с 9 дела за джебчийски кражби у нас. За същото е издирвана и в европейски държави.

Илиева е от рода на кардарашите, предполагат от МВР. За тях джебчийството не е престъпление, а занаят, който се предава от майка на дъщеря. Обучението на момичетата започва между петата и шестата им година. У нас кардарашите живеят в затворени групи, като най-големите им общности са в Софийско, Плевенско и Пловдивско.

Журналистът и пътешественик Магдалена Гигова е била "на гурбет" с български джебчийки в Амстердам, Брюксел и Нюнберг. В книгата си "Звънчето на джебчийката" тя е в ролята на журналист, пътешественик и фотограф.

Снимка: btvnovinite.bg

„Разказвали са ми, че закачат старо мъжко сако в двора и го окичват отвътре със звънчета. Когато момичето успее да извади портфейл от вътрешния джоб, без да звънне нито едно звънче, тогава е готово да отиде да работи на терен. Затова и книгата ми се казва така”, разказа в „Тази сутрин” Магдалена Гигова.

Тя нарича джебчийките „моите момичета”.

„Най-трудното беше да ме приемат. След като усетиха, че не съм заплаха ми разказаха много тайни. Допуснаха ме до себе си, защото видяха, че не ги съдя и се опитвам да ги предпазя. От разказите им разбрах, че те се гордеят със занаята си”, разказа още журналистът.

Пред нея джебчийките развенчават мита, че на момиченцата им режат палците и кутретата, за да могат по-лесно да вадят портфейлите.