Над 140 000 декара слънчоглед в ямболско се оказаха унищожени от нашествия именно на щурци. 

Големи са щетите в село Болярско. Наложило се площи да бъдат засети повторно заради нашествието на щурци, които са унищожили около 70-80% от растенията, а това увеличава драстично разходите на земеделските производители с около 20 лв. на декар, казва председателят на земеделската кооперация Стоян Александров.

Снимка: btvnovinite.bg

Друг голям проблем е, че е изпуснато доброто време за посев, което със сигурност ще намали добива, отбелязва Александров.

Същият проблем има и земеделски производител от село Скалица.

„Презасяхме около 2000 декара, които в момента тепърва се опитват да излязат. Разходите са над 30 000 лв., които не знам дали ще може да се върнем на този етап“, казва Андон Чемширов.

Прогнозата му е, че „реколтата ще бъде много по-ниска, поне с 20 30%. Значи навсякъде има щети, независимо колко процента са навсякъде ги има и това ще се отрази на добива. Така или иначе друго ще бъде по-нисък“.

„По-големият проблем е, че догодина популацията ще бъде още по голяма“, казва Чемширов.

Заместник-кметът на община Тунджа Татяна Стоева сумира загубите, изчислявайки, че са засегнати „драстично 140 000 декара за салата за 16 села“.

„При всички положения подготвяме едно писмо до Министерството на земеделието, до областен управител, защото би трябвало да се направи национална програма за справяне с щуреца пустинник. Определено искаме пръскане с хеликоптер или пръскане със самолет. Това ще решат те, но това е бедствено положение за нас, за общината“, каза Стоева.

По думите ѝ „след като спряха да палят стърнищата, се появиха изключително много заболявания“.

Освен слънчогледа щурецът напада пшеницата, царевицата и ечемика, твърдят земеделците.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!