Иновация в храненето - в България за първи път отваря ферма за отглеждане на щурци. Тя се намира край Бургас и е регистрирана в Агенцията по храните.
Музиката на щурците е като бонус за фермерите, а целта за отглеждането им е да се ползват като храна.
Щурецът съдържа изобилно количество протеини и калций. Много повече от телешкото и свинското месо. Затова семейство Вълеви започват да ги развъжда.
Домашният щурец Acheta domesticus живее между 50 и 60 дни във фермата. А песента на щуреца всъщност е любовна.
"Мъжките започват да свирят, женските да свиват едно яйцеполагало накрая на туловището си. Слага им се такъв кокосов субстрат – това е влажна почва, и влизат сами вътре“, обясни биотехнологът Яница Вълева.
Европейската комисия обаче все още не е разрешила този тип насекоми като храна.
Белгия е подала заявление за одобрение. Чака се да се произнесе Европейската агенция по безопасност на храните.
В момента от фермата могат да продават щурци само като храна за влечуги.