Напрежение в Мездра заради предстоящо изграждане на инсталация за обезвреждане на опасни отпадъци. Предвижда се обектът да е в непосредствена близост до местната болница и ще поема медицински отпадъци от различни части на страната.

Инсталацията ще бъде изградена в гаражи, които в момента се отдават под наем. От опозицията в местния общински съвет заявяват, че искат да се прекрати договора с фирмата, спечелила обществената поръчка. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Това може да стане само с отмяна на решението на общинския съвет, за което гласувахме 20 души. Ние гласувахме за изграждане на автомивка, за отдаване на обекта под наем. Д-р Вълчев, временно изпълняващият длъжността управител на болницата, да организира търга, а бяхме подведени“, обясни общинският съветник Галя Василева. 

По думите ѝ с нейните колеги са гласували за икономическо развитие на града, но не са подозирали, че ще се изгради  инсталация за преработка на опасни медицински отпадъци. 

„Общинският съвет е гласувал предложение за отдаване на тези помещения под наем, след това инвестиционното предложение не е пристигнало в Общината, а в РЗИ. В него е написано, че помещенията ще бъдат реконструирани за временно съхранение и третиране на медицински отпадъци. Нищо незаконно няма да се случи, защото РЗИ ще прецени“, обясни кметът на Мездра Иван Аспарухов. 

В търга на болницата участва само една фирма и печели, въпреки че няма опит в преработката на опасни отпадъци. Според търговския регистър капиталът ѝ е сто лева. Инвеститорът Даниел Бачорски посочи, че сделката е извършена съгласно всички законови изисквания. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Тези отпадъци ще са опасни до влизането им на нашите площадки. Има установен начин за преработка. Чувам многократно, че става въпрос за горене – щели сме да горим кучета, котки и т.н. Това е абсолютна инсинуация! Начинът на работа – дезинфекция само с вода и пара“, каза Бачорски. 

Той каза още, че има разрешение да обработва до 200 кг отпадък на цикъл (час). Болницата в Мездра обаче, генерира до 5 т отпадък на месец. Инвеститорът отказват да прогнозират колко болнични отпадъци ще постъпват в града. При непрекъснат цикъл, инсталацията би преработила само за денонощие годишния отпадък на местната болница.

Жители на града се опасяват че инсталацията застрашава здравето им, защото ще е на метри от техните домове. Но кметът е категоричен, че нищо опасно за здравето им няма да се случи в обекта. Въпреки това – жителите на Мездра организират подписка срещу изграждането на инсталацията.

Скандалът с инсталацията ще се обсъжда тази седмица на сесия на общинския съвет. Междувременно стана ясно, че в  съседната община Роман, където фирмата първо е искала да осъществи инвестиционното си намерение, са ѝ отказали. В Мездра обещанието е за двайсет нови работни места.