Асоциацията на европейските журналисти е силно притеснена от идеите на някои депутати за въвеждането на наказателна отговорност за журналисти заради публикации.

"Не става съвсем ясно какво точно има предвид депутатката, дали клеветата и обидата, за които и сега може да се носи наказателна отговорност, трябва отново да се превърнат в престъпления от общ характер", пишат от асоциацията в своя позиция.

"Възможност за търсене на персонална отговорност от журналисти и в момента съществува. (...) СЕМ би трябвало да изпълнява задълженията си по налагане на санкции на медии, които не изпълняват решенията на Комисията за журналистическа етика", допълват от там.

„Обсъждат се идеи, които биха били опасни и затова решихме да реагираме още на този етап, преди да има нещо внесено и представено“, каза в „Тази сутрин“ Иван Радев, представител на Асоциацията на европейските журналисти.

По думите му депутатите подхвърлят идеи, които не са приложими и са по-скоро опасни, ако се приложат. Иван Радев все пак не смята, че това са сериозни намерения.

„Сериозни намерения има в момента да се извърши реформа на Закона за радиото и телевизията. В каква посока ще тръгнат тези намерения предстои да видим. Важно е да не започваме от нулата, тъй като при предишното правителство все пак беше изготвен един законопроект. Бяха обсъдени различни мерки и трябва да се види кое може да се приложи и кое не“, смята Радев.

Сред идеите е закриване на СЕМ и да няма независим орган. Той е на мнение, че тази идея не е добра и по-скоро трябва да се помисли как този орган да работи по-добре.