Японски сорт пъпеш, чиято бройка е достигнала рекордната цена от 46 000 евро, вирее в оранжерия край Пловдив. Най-скъпият пъпеш Юбари ще бъде откъснат след дни и ще бъде продаден на търг.

Само екип на bTV беше допуснат до оранжерията.

Производителите обясниха, че гледат пъпешите като бебенца и скоро един от тях ще бъде продаден на търг.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

„Семената на кралския пъпеш ги получих като подарък от Юлияна Антонова дългогодишен наш служител в посолството в Токио. За мен беше предизвикателство да отгледам плода, защото това се случва в Япония при много специални условия“, обясни земеделският производител Красимир Кумчев.

Той добави и че когато се сервира в Япония, се показва кората, за да са сигурни хората, че консумират именно този сорт пъпеш.

Търгът е на 4 август в неделя в 9:00 часа, а началната цена е 400 лв. Той ще се проведе на страницата във Фейсбук на Красимир Кумчев.

Парите от пъпеша ще отидат за изграждането на фонтана с ябълката, който е символ на плодородието на Тракийското поле.

Снимка: bTV

Интересни факти за кралския пъпеш

Своето название пъпешът дължи на едноименния провинциален японски град Юбари, който е разположен на остров Хокайдо. Там плодът е отгледан за първи път и продължава да се отглежда и днес.

Преимуществено Юбари расте в оранжерии, в които са създадени специални изкуствени условия, които позволяват на сорта да се формира пълноценно и да узрее в съответната форма. Климатът в оранжерията и условията на отглеждане се следят строго. През целия период на отглеждане на Юбари температурният режим и нивото на влажност на въздуха се мери по няколко пъти в зависимост от периода на развитие, пише специализираният сайт agri.bg.

Именно поради редуването на климатичните условия в оранжерията се постига разнообразната вкусова палитра на този сорт.

Японските селекционери твърдят, че ключовата особеност във вкуса на тези пъпеши се дължи на вулканичната пепел в почвата.

Сортът е хибрид. Той е синтез между два сорта. Който го е пробвал, казва, че долавя ту „сочно“, ту „пикантно“, ту „сладко“. Именно такива са вкусовите нюанси след консумацията на този плод.

Пъпешът Юбари е регистрирана търговска марка и ключов стимул за местната икономика. Макар в наши дни всеки да може да купи семена на културата, само в град Юбари съществуват изконните условия за постигане на уникалния вкус.