„Най-редкият ден в календара“ - така е озаглавена изложба, която се открива в шуменската регионална библиотека.

Тя показва колекционерски календарчета, както и уникални стари, рисувани календари.

Ирена Малева е дългогодишен колекционер на джобни календарчета. Интересът ѝ към тях е още от ученическите ѝ години, но едва сега във високосната 2024 г., и точно в най-редкия ден от календара - 29 февруари, показва част от богатата си колекция в интересна изложба.

„Джобното календарче може да си го сложиш в дланта, за да може да видиш цялата година. Когато са печатани джобни календарчета, телефони естествено не е имало. Даже не говорим преди 30-40 години, а говорим за по, по-миналия век. Има календарчета точно с такъв джобен формат“, обясни колекционерът.

Снимка: bTV

Най-старото джобно календарче в изложбата е на почти 100 години, но то съвсем не е най-интересното.

„Мога да ви покажа календарчето, което имам с автограф на Йорданка Благоева, нашата олимпийска шампионка, което съвсем случайно намерих в един кашон с картички. Тук са изложени и други такива странни календарчета, които са с грешки при печата. Tова е например календарчето на работника, защото има само почивни дни и не са се разпечатали работните“, допълни Малева.

Снимка: bTV

От Регионалната библиотека в Шумен участват в изложбата с уникални рисувани календари от първата половина на ХХ век.

Снимка: bTV

„В направата на един календар са участвали художници и графици. Имаме имена като Константин Щъркелов. Може да се проследи историята на печатарското дело“, коментира Ваня Борисова от регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ - Шумен.

Снимка: bTV

Изложбата „Най-редкият ден в календара“ може да бъде разгледана в шуменската библиотека и през следващите две седмици