Ниските доходи и галопиращите сметки са предизвикателство, което живеещите на село преодоляват ежедневно, за да оцеляват. Как една 82-годишна жена ще посрещне празниците на фона на цените в магазина?

Срещаме Йонка Симеонова от село Долна Кремена на път за магазина. С пенсия от 430 лева възрастната жена първо плаща сметките и лекарствата. Нова дреха не е купувала от години.

Етикетите в магазина я плашат с всеки изминал ден.

„Как да си вземеш краставица, 4 лева, доматът е 4 лв. Може ли да си купиш - не може. Агнешко, въобще не мога да говоря за това нещо“, казва тя.

Собственикът на обекта споделя, че пенсионерите като Йонка пазаруват най-необходимото. Често – и на вересия.

„В момента вдигането на цените ни убива пък нас, като дадеш на вересия, ти го даваш на една цена, пък следващия път, когато ти донесат парите, то вече е съвсем друга цената. Много е трудно в момента и за тях, и за нас“, казва Владимир Павлов.

Възходящият танц на цените притеснява и него.

„Колбасите с едно левче скочиха миналата седмица. Ние този магазин го държим от пет години, всяка година става все по-трудно, а сега малките магазини отиват на фалит, такива като нас“, казва Павлов.

Йонка оправдава тревогите му и купува само хляб, три глави лук и кисело мляко с най-ниската цена. След това поема към къщи, където я чака градината. С произведеното в нея и тази година ще компенсира малката пенсия, само да е жива и здрава.

Възходящият танц на цените е бил по-голям за последно през октомври 2008 г., отчитат експертите от КНСБ. „Всъщност инфлацията не е еднаква за всеки, десет процента е една обикновена статистика, със сигурност инфлацията на всеки един човек е поне двойно по-голяма в момента“, коментира Любослав Костов.

Според Асоциация „Активни потребители“ фокусирането в търговците като причина за рекордната инфлация е грешно. „Тя тръгна от пандемията, в света се напечатаха много необезпечени пари, хората си стояха вкъщи, не ходеха на работа, а получаваха пари, след това войната още повече катализира тези процеси и всъщност не стоките поскъпват, а парите поевтиняват, това е големият проблем“, коментира Богомил Николов, председател на Асоциация „Активни потребители“.

От „Активни потребители“ прогнозираха още, че тази година ще наблюдаваме тенденция към намаляване грамажите на някои стоки в опит да се запази привидно приемлива цена.  А от синдикатите – че все повече от хората около линията на бедност ще купуват храни заместители, защото са по евтини.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!