Броят на жертвите в Турция и Сирия след силните земетресения вече е близо 4000, а ранените - над 11 000. Вторичните трусове са много и хора живеят в страх. В град Мерсин нашата сънародничка Бахтишен Тунч разказа, че спят на пазар при запален огън.

"През деня се прибираме за кратко, но нощем сме навън. Смятаме така да остане още няколко дни. Живеем в страх, има много вторични трусове", разказа в ефира на bTV Бахтишен.

Тя обясни, че властите не са ги предупреждавали или да са помагали, а че те сами са решили да са навън. Освен това нашата сънародничка няма връзка със свои роднини в по-силно засегнатите от трусовете райони на Турция.

Мерсин е на около 300 км от Газиантеп, който пострада най-силно. Жената обясни, че при тях няма много разрушени сгради и пострадали, но страхът кара хората да са на улицата. Температурите в Мерсин са 5 градуса.

Хиляди в Турция са извън домовете си и спят на открито. Джамии, училища и спортни зали сега са места, където семействата могат да потърсят подслон. Според Бахтишен държавата трябва по възможно най-бързия начин да се организира и да помогне, за да могат те да заживеят и да се връщат малко към нормалността. 

„Искам да ви кажа че сме добре, да не се притеснявате. Всичко е наред и се надявам скоро да се подобрят нещата“, каза Бахтишен.

Пред малкото работещи бензиностанции и магазини вече има опашки, а хората се запасяват.