Ректорът на Медицинския университет в Пловдив е издал заповед, с която всички студенти, които искат да учат присъствено, трябва да предоставят валиден сертификат за ваксинация, документ за преболедуване или отрицателен тест за COVID-19.

„Повечето от нашите студенти имат досег с болни в лечебни заведения. Там има също рестрикции, на болните се изискват отрицателни тестове за COVID-19, преди да бъдат хоспитализирани. Някъде са забранени или ще бъдат забранени по епидемични показания и свижданията“, обясни проф. Мариана Мурджева.

Тя допълни, че чрез заповедта осигуряват присъствено обучение, като настояват студентите да представят ясни данни за техния индивидуален COVID статус.

„Дайте тогава да спрем карантинните и противоепидемичните мерки, ако се счита, че те ограничават човешките ни права. Не мисля, че тази заповед е противозаконна. Вече се появиха съобщения в други университети за подобен достъп до болничната среда. В Солун също искат антигенни тестове на студентите. В Турция и Германия също изискват ваксинации“, заяви Мурджева.

Ректорът добави, че при обективно доказани обстоятелства, при медицински контраиндикации или социално-битови ограничения не могат да изпълнят условията. Те могат да влязат в алтернативно вариант на онлайн обучение, което и досега сме провеждали. При промяна на обстоятелствата те могат да влязат в присъствена среда.

„Такива дискусии се водят в цял свят не само в България. В САЩ вече над 600 университета са въвели подобни изисквания. Когато се говори за нарушаване на права, всяка конкретна мярка трябва да отговаря на три критерия – да бъде законоустановена, да бъде пропорционална на целта, която искаме да постигнем“, обясни адвокатът по медицинско право Мария Шаркова.

Снимка: bTV

Според нея спецификата на обучението в медицинските университети изисква на първо място присъствено обучение, както и част от семинарните занятия да протичат в болнична среда, така че е добре и студенти и пациенти да са защитени.