Бившите служебни минстри Кирил Петков и Асен Василев обявиха вчера, че ще се явят на предстоящите парламентарни избори на 14 ноември.

Те са наясно, че не могат да основат нова партия, защото сроковете са кратки до вота. Все още обмислят под каква форма да влязат в политическия живот. Петков беше категоричен вчера, че новият политически проект не е свързан с президента Румен Радев.

„В политическата комуникация винаги има едно реално и едно символно поле. Каквато и да е тази партията хората ще я свързват с президента“, коментира политологът доц. Татяна Буруджиева.

По думите ѝ от това дали е или не е президентска партия ще зависи електоралната подкрепа и доста ще обърка електората на БСП и на „Демократична България“. Петков и Василев са сред съучредителите на „Да, България“, напомни политологът.

Според политолога Христо Панчугов хората не знаят достатъчно за политическите възгледи и намеренията на двамата бивши служебни министри.

„Дори и те да бъдат определени като президентска партия на нас това нищо не ни говори. Аз лично не мога да определя Румен Радев от гледна точка на ценности и на политическа линия. Подозирам, че доста от българските граждани са в същата патова ситуация. За пореден път виждаме опит да се постави нещо на едно празно място“, коментира Панчугов.