Политическата интрига на изминалите дни вече има своята развръзка. Бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев влизат в политиката и ще се явят на изборите на 14 ноември.

Официално анонса направи Петков в Министерство на икономиката, след като предаде поста на наследника си Даниела Везиева. Тъй като законово няма време за създаване на партия, на новия проект му трябва партия мандатоносител, която обаче да отговаря на техните виждания за водене на политика.

"Влизаме в политиката, ще бъдем част от политическия живот и ще бъдем участници в следващите избори“, заяви Петков.

Засега в новия проект други министерски имена няма. Въпреки поканата образователният Николай Денков остава на работното си място с мотива, че предстои трудна учебната година. Предстои проектът да намери партия мандатоносител, водят се разговори.

„Времето до следващите избори не ни позволява да регистрираме партия. В момента обмисляме всички варианти и не сме финализирали кой да е крайният вариант, с който да излезем като участници в следващите избори“, добави Петков.

Той уточни, че проектът не е президентска партия, не откъсват и структури на други формации.

„Изцяло отричам, че някои ходи по чужди структури, хората, с които искаме да бъдем заобиколени са с нашия профил“, добави бившият служебен министър на икономиката.

Участието си в проекта потвърди и Асен Василев.

„Чисто икономически това, което видях в тези четири месеца, България не е бедна държава, а е една безобразно крадена държава. Ако спрем течовете  и стегнем контрола, ще можем да постигнем това, което направихме  в актуализацията“, заяви той.

Разговори за участие в новия проект не е воден с вицепремиера Атанас Пеканов.

„Вече поех ангажимент да съм вицепремиер, което означава да не се намесваме в политиката поне в следващите месеци“, обясни той.

В предаването "Лице в лице" премиерът Янев отговори на въпрос дали под прикритието на служебен кабинет се е водило партийно строителство на партия, свързвана с президента.

„От президента Радев не съм чул да има желание да прави или да иска да прави партия, защото той много отдавна заяви, че има желание да бъде кандидат за президент“, каза той.

Към формацията ще бъдат привлечени хора, с които Кирил Петков е работил в Министерството на икономиката.