Няма как да се направи партия до изборите, каза бившият вече министър на финансите Асен Василев на церемония при предаването на поста. 

"Най-важното за следващия парламент е да се сглоби мнозинство, което може да управлява. Това е най-тежката задача. Чисто икономически това, което видях за последните четири месеца, е, че България не е бедна държава, а е крадена държава", отбеляза Асен Василев. 

По думите му задачата в следващата година или две е да се спрат течовете. 

Оставяме хазната в по-добро състояние, заяви вече бившият служебен министър Асен Василев, който предаде държавната хазна на своя наследник на поста Валери Белчев.

От своя страна Белчев сравни своя предшественик с "бърз влак", на който трябва да се "качи в движение".

"В министерството ще направим всичко, което се очаква от нас, за да дадем основа за работата на едно бъдещо редовно правителство. Имам комфорта да работя с хора, които знаят как се прави бюджет - това е тежко занятие, за съжаление и или радост, темпото трябва да се запази и няма съмнение, че ще се справим", каза Белчев и уточни, че точни сметки за бъдещия бюджет ще има по-късно.

Новият служебен министър на финансите посочи, че министерството ще работи за приемането на еврото.

"На оперативно ниво се работи и ще направя всичко контролът и прозрачността на работата да е максимална", каза Белчев.

Според Асен Василев България "де факто" е приела еврото, инфлацията в страната в голяма степен е "внос" и от тази гледна точка, кога ще сменим лева с евро е технически въпрос.

"Валутният борд ограничава популизма в парламента. Приемайки еврото тази усмирителна риза изчезва и това е много опасно. Затова е нужен дебат и консенсус в обществото, за да се намери нова усмирителна риза на политиците", каза Асен Василев.