Машинки и музика звучат в салона на Иван Минчев. Представете си обаче мястото без музика, само машинки и ножици. Така изглеждат други столични салони от седмици насам. Причината - проверките на Министерството на културата. 

Този въпрос е поредната глупост, която може да се измисли, смята той.

„Аз лично не съм търсил къде да платя, защото не мисля, че е нормално национално радио да се плаща. Ти може да си го слушаш навсякъде“, коментира Иван. 

Кой реже нотите на фризьорските салони? Ножицата на Закона за авторско право отсича - в салона не слушаш музика, а я излъчваш. София Щерева е изпълнителен директор на ПРОФОН. Дружество, което защитава авторските права на всеки от музикалния бранш, който членува при тях. 

Вече е известно, че глобите са доста сериозни за  нелицензирани права. Цената на глобата не е цената на лицензирането, посочва Щерева.

Според нея идеята не е да се слагат наказания, а превантивно да се обясни, защото става дума за  50 лв. на година. 

В портала "МюзикПро" всеки собственик може да лицензира своя обект. Таксата се определя от квадратурата. 

В случая на Иван, цената е 206 лв. годишно към двете дружества за авторски права у нас. Плати ли ги, Иван има право да пуска всякаква музика в своя салон. 

През изминалата седмица Министерството на културата прекрати проверките и отправи призив всеки собственик на салон да уреди своите права.

Докато това не се случи, машинките ще заглушават радиото, а нотите ще падат под ножицата на закона.