Шест дружества в София, Варна и Бургаска област бяха проверени от отдел „Киберпрестъпност“ на ГДБОП, експерти от Министерството на културата, Комисията за регулиране на съобщенията и НАП в хода на мащабна операция срещу нерегламентирано разпространение на редица телевизионни програми, съобщиха от пресцентъра на МВР.

В хода на проверката е констатирано разминаване между брой абонати и сключени договори с крайни потребители, като над 30 000 е броят на  клиентите на всички проверявани дружества, които са получавали пиратирания сигнал.

От 17 адреса в цялата страна (София, Варна, Бургас, Айтос) са иззети множество документи и компютърно-информационни данни.

„Операторите“ не са декларирали, съгласно изискванията на закона, предоставянето на услугата – разпространение на радио и телевизионни програми и брой абонати, както и наличието на договори за притежавани права върху телевизионното съдържание. Инфраструктурата не се е водела техен актив именно с цел да се прикрие дейността.

По случая са образувани 6 досъдебни производства за извършени престъпления по чл. 172А, за което е предвидено наказание лишаване от свобода до 5 години. Дружествата са с множество актове и предупредителни протоколи, а задълженията към държавата само на едно от тях са в размер на 1 700 000 лв.

Снимка: МВР

Операцията е подпомагана от специално командировани в България експерти с мобилни офиси на координационния център на „Европол“ за противодействие на престъпления срещу обекти на интелектуалната собственост.