Няма по-глупаво нещо от това българинът сега да тръгне да си сменя левовете в евро, ще загуби. Това обяви в предаването „Тази сутрин“ бившият финансов министър Муравей Радев по повод гласуваните вчера промени във валутния закон във връзка с влизането ни в чакалнята на еврозоната.

„В чакалнята всяка валута, която иска да премине в евро, престоява, за да докаже своята стабилност. Казано е, че валутата стои там поне две години и плава, но не повече от 15%. Ако трайна премине 15%, тогава се установява там. Промяната може да се вземе само с пълен консенсус и е нужно съгласието на българските представители“ обясни бившият финансов министър.

Според него в момента левът е по-стабилен от еврото и е подценен – би трябвало да се търгува за 1,70-1,80 лв. за едно евро.

„Не е важно с колко ще влезем и с колко ще престоим в чакалнята, важно е с колко ще влезем в еврозоната – тогава да не си обезценим лева. Ние трябва да поискаме да свалим курса и да вържем лева  с курс 1,7-1,8 към еврото. Тогава българските спестявания ще се увеличат“, коментира още Муравей Радев.

Вижте още във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!