Промените във валутния закон бяха приети окончателно от парламента, това е първа стъпка на страната ни към приемането на еврото.

Курсът остава твърдо фиксиран на 1,95583 лв. за евро. Когато след това обърнем левовете в евро, курсът става свободен и зависи от пазара. 

Законът мина в пленарната зала без дебат. Текстовете са необходими, за да влезем в чакалнята на еврозоната.

Съгласно промените от датата на влизането ни в чакалнята, курсът на лева към еврото ще подлежи на преговори с другите страни-членки.

Само за седмица, откакто темата за влизането в ERM 2 е на дневен ред, оборотите на тази валута са скочили многократно. Банкнотите свършват и курсът се вдига, казват в обменните бюра.

Депутатите обаче задължиха още миналата седмица финансовия министър да не отстъпва от сегашния валутен курс.

"Българският гражданин няма да усети по джоба си, останалото бяха спекулации", обяви председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова.

"Забеляза се че доста хора си обръщат левовете в евро. Питаме, питаме, управляващите са на ход", коментира Манол Генов от БСП.

По думите на Йордан Цонев от ДПС е бил постигнат политически консенсус на всички без БСП.

"Общият портфейл на едно семейство е важен. Най-лесно е да се откажем. Това геостратегически е второто глобално нещо, което ни праща директно в ЕС", посочи премиерът Борисов.

Още миналата седмица депутатите задължиха финансовия министър Владислав Горанов при бъдещи преговори - да не отстъпва от сегашния валутен курс. Ако не остане фиксиран, няма да влезем в чакалнята на Еврозоната.

"Един закон беше внесен от Менда Стоянова в последния момент, без никакво обсъждане, без експертиза. И това създаде напрежение в българското общество. Така че, тук господин Борисов не е прав. Нашата позиция беше влизане в чакалнята на еврозоната, без пипане на курса лев/евро", каза лидерът на левицата Корнелия Нинова.