Преди дни от "Пожарна безопасност и защита на населението" анонсираха създаването на електронен регистър на бомбоубежищата в България. Така чрез интернет всеки ще може да открие къде е "неговото" укритие и кой е най-прекият път до там. Системата още не е факт.

България има общо 704 скривалища и противорадиационни укрития:

  • 551 са с висока степен на защита от тях;
  • 31 са в добро състояние;
  • 187 са в задоволително състояние;
  • 165 са в лошо състояние;
  • 100 са напълно неизползваеми.

В тези данни не се включват подземни паркинги на молове, метрото и подземията на жилищните сгради. А говорейки за жилищните сгради, на практика всяко мазе би трябвало да бъде по презумпция бомбоубежище.

Оказа се обаче, че в голяма част от етажните собствености хората не са запознати. Населението не знае нито как да действат, нито има ясни инструкции и не знаят всъщност на какви условия трябва да отговарят тези своеобразни бомбоубежища.

Екипа на bTV влезе в един от блоковете в София, за да проверим годни ли са мазетата за укритие при аварийна ситуация или военен конфликт.

„Това е подземния етаж, предвиден е за бомбоубежище с дебели метални врати“, каза Павел Миланов, председател на Асоциацията за регулиране на отношенията в етажната собственост "Справедливост" (АРОЕС).

Строителството е старо, но сградата наскоро е реновирана - отвън и отвътре.

„Блокът е след енергийна ефективност, но подземието е останало в онзи стар вид“, обясни Миланов.

В мазето на 17-етажен блок в столицата има 92 апартамента и в помещението би трябвало да се съберат повече от 180 души.

Пространствата са тесни, а условията - лоши. Според домоуправителите контрол за състоянието на бомбоубежищата в етажните собствености няма.

Павел Миланов каза, че в мазетата има и течаща вода. Освен това има и тоалетната – малко повече от един квадратен метър. Липсва вентилация, която изобщо не е планирана и трябва да се изгради изцяло наново.

„Без въздоховод предполагам, че ще е много трудно да се стои по-дълго време, особено ако е топло. Няма никакви условия да се стои тук и навсякъде е общо взето така. Аз се съмнявам, че някъде ще намерим в етажна собственост бомбоубежище с пейки, с легла, с условия“, обясни Манолов.

Металните врати са стари и пантите изгнили - затварянето им е почти невъзможно.

Според Асоциацията липсва координация между институциите и хората. Настояват за информация, за да може населението да е запознато и подготвено.

„Дали ще минава през общините, дали през управителите на етажна собственост, липсва тази координация. Второто, което липсва са инструкции какво трябва да се прави и по какъв начин да се случи, за да създадем организация, при която може да реагираме при трудни ситуации. Ако засвири сирената, ние не знаем какво да правим“, заяви председателят на Асоциацията за регулиране на отношенията в етажната собственост "Справедливост".

Без намесата на държавата обособяването на сигурни бомбоубежища в подземията на жилищните сгради е невъзможно, смятат от Асоциацията. Според тях трябва да се планира бюджет за тази цел.