От миналата година активно сме започнали контрол в зоологическите градини. В момента никъде няма животни, за които не се полагат грижи.

Това каза в „Тази сутрин” Валери Георгиев, началник отдел „Биологично разнообразие” в МОСВ, във връзка с работещите без лиценз зоологически градини и липсата на правилна грижа за животните там.

Двете лъвчета Терез и Мусад, които бяха спасени от зоопарка в Разград, вече са добре.

Снимка: btvnovinite.bg

След специални грижи вече е добре и лъвът Асен, който имаше рахит и беше в тежко състояние.

Снимка: btvnovinite.bg

„Лично съм посещавал зоопарка в Разград, за да видя как се отглеждат животните там. Тогава нямаше никакви проблеми и те бяха спокойни. Това, че има проблем с лапата на лъва е ветеринарен проблем. На всяко животно може да се случи подобно нещо, тъй като те са затворени на определено място и нямат възможност да излизат”, коментира още Георгиев.

По думите му зоопарковете нямат задължението да уведомяват МОСВ за подобни проблеми, тъй като те са ветеринарни и трябва да се взимат мерки на място.

„През 2011 г. зоопаркът в Кюстендил бе затворен. В момента кметът на града има наложено наказателно постановление, което той обжалва, за това, че зоопаркът работи без лиценз. Ще вземем мерки, след като наказателното постановление влезе в сила”, уточни Валери Георгиев.

„Проблемът идва от липсата на контрол, от една страна, и от друга – от изключително наглото поведение на собствениците на тези зоопаркове. В 90% от случаите това са общините. Има два частни зоопарка, където условията са много по-добри, отколкото в общинските”, коментира от своя страна Явор Гечев от фондация „Четири лапи”.

Нито един от българските зоопаркове не е член на Европейските асоциация на зоопарковете и аквариумите, което е показателно за състоянието ми, уточни той.

„Много погрешно е разбирането, че един зоопарк, ако е регистриран като животновъден обект, това го прави веднага легитимен. Законът за защита на животните забранява отглеждането на големи котки извън зоопаркове и спасителни центрове. Един зоопарк, ако не е лицензиран, то той не е такъв и би трябвало животните да бъдат отнети веднага”, заяви Гечев.

„Това, което виждаме в Кюстендил, е скандално, защото голямата „клетка със специалното покритие”, в което ще бъде настанен лъвът, е клетката, в която отглеждаха тигрица, която очевидно е починала вече. Този зоопарк наистина има план за развитие, но в него не се инвестира вече осем години. Животните умират в тези условия и на никой не му пука”, коментира още Явор Гечев.