Близо 2500 военнослужещи от 9 държави-членки на НАТО участват във военноморско учение БРИЗ, което се провеждат акваторията на Бургаския залив. От борда на фрегатата Горди демонстрациите наблюдават президентът Радев и военният министър Красимир Каракачанов.

Това, което предстои, е отдаване на чест на военните кораби, участващи във ВИП деня, предвождани от флагмана "Верни".

Снимка: bTV

Имаше и необичайна демонстрация по слизане на президента в открито море. Оборудван със спасителна жилетка и придружаван от спецчастите тюлени държавният глава напусна фрегатата „Горди“ и се отправи към брега с катер. 

Снимка: bTV

27 кораба, два самолета и седем вертолета участват в мащабното национално учение, по време на което беше демонстрирано как се ограничава петролен разлив, спасяване на похитен кораб, артилерийска стрелба от вертолет, атака на подводница с използване на противоподводни бомби, бяха изстреляни и ракети земя-въздух.

Снимка: bTV

Иначе и президентът, и военният министър отказаха да коментират актуалните теми. На морската гара държавният глава Румен Радев беше посрещнат от демонстранти, които го освиркаха с викове „оставка“. Той ги подмина. Не се спря и при група негови привърженици, които организират протестите в Бургас през последната седмица и които бяха дошли да го поздравят като цитирам, обединител.