Многодетно семейство от пловдивското село Брестник остана без дом след пожар.

Бременната в деветия месец жена, заедно с двете си деца и съпруга си се спасили на косъм от огъня.

Снимка: btvnovinite.bg

Пламъците тръгват около комина в неделния ден, когато Петър, Константина и двете им деца закусват в дома си.

„Реагирахме на момента, загасихме печката, два пожарогасителя се изсипаха в зоната на пожара. Мислех си, че ще задуша ядрото, за да не се разпространи. Пожарът обаче се разпространяваше с огромна сила”, каза Петър.

Снимка: btvnovinite.bg

Семейството сподели, че не са успели да спасят нищо от покъщнината си. Останали са само с дрехите на гърба им. Сега живеят при сестрата на бременната Константина. „Не сме на улицата, много бързо приятели, познати и съседи реагираха – успяха да ни дадат дрешки за децата. И нас ни облякоха, дори имаме дрешки за малкия човек, който чакаме всеки момент”, сподели жената.

Къщата е построена със заеми и е застрахована, разказва Петър, който е пилот в Авиобаза „Граф Игнатиево”. Оттам са обещали да му дадат временно жилище. През това време познати и непознати протягат ръка на младото семейство.

Снимка: btvnovinite.bg

„Къщата е с дървена конструкция и не подлежи на ремонт, защото конструкцията е компрометирана, всичко е срутено до основи – няма стени, подове, тавани”, каза още Петър.

Снимка: btvnovinite.bg

Съседите на многодетното семейство заявиха, че къщата е изгоряла за минути. Кметът на с. Брестник заяви, че се събират средства и електроуреди от първа необходимост.

Министерството на отбраната и авиобаза „Граф Игнатиево” организират дарителска кампания в подкрепа на семейството на кап. Петър Димитров от изтребителната авиационна ескадрила на авиобаза „Граф Игнатиево”. Към нея се присъединиха военнослужещи от ВВС.

В момента се извършва ремонт на ведомствено жилище в района на авиобазата, за да може в петък многодетното семейство да се настани.

Военнослужещи събират и доброволни финансови средства, за да подпомогнат младите хора в този труден момент. С лични средства днес в дарителската кампания се включиха министърът на отбраната Красимир Каракачанов, заместник-министрите на отбраната Атанас Запрянов и Анатолий Великов и членовете на политическия кабинет към министъра на отбраната. Началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, заместник-началниците на отбраната – вицеадмирал Емил Ефтимов и генерал-лейтенант Димитър Илиев, и постоянният секретар на отбраната Антон Ластарджиев също дариха средства за кампанията.

Ако искате да помогнете на семейство Димитрови, можете да дарите средства на следната сметка:

Константина Емилова Димитрова

УниКредит Булбанк

IBAN BG05UNCR70001520697983