Продължава издирването на вандалите, които потрошиха триизмерната фигура на пешеходна пътека в Бургас. Глобата за родителите на децата ще бъде в размер до 5000 лева.

Камерите за видеонаблюдение на Общината са уловили момента, в който група младежи пресичат пътя в комплекс „Лазур“, в района на Морската градина, а след това макета привлича вниманието им.

Фигурата на детето е поставена на мястото, за да привлича вниманието на шофьорите и те да спират на пешеходната пътека. С един ритник макетът е разбит, а след това извършителите бягат. 

Статуята е част от кампанията „Пресичай безопасно с Боби и Кели“. От нея вече е останала само металната основа.   

Андрей Рунчев от Община Бургас посочи, че още не се знае кои са младежите, съборили фигурата, но ще бъдат разкрити, тъй като лицата им се виждат добре на видеото.

При повечето подобни случаи успяваме да разкрием извършителите, много често самите родители се свързват с нас, отбеляза той.

Парите, които влагаме всяка година за възстановяване на изпочупена инфраструктура, са стотици хиляди левове, обясни Андрей Рунчев. По думите му ще се наложи родителите на децата да възстановят щетите. 

Според Манол Тодоров от сдружение „SOS-ПТП“, фигурите, поставени на пешеходните пътеки, помагат за безопасността на движение. „Предполагам, че фигурата ще се възстанови, но проблемът е какво е накарало младежите да извършат подобно нещо“, коментира Манол Тодоров. 

Фигурата е предадена на фирмата, която я е поставила. От там уверяват, че в най-скоро време тя ще бъде възстановена и отново ще бъде поставена на място. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!