Мирослав Вичев е носителят на приза "Мениджър на годината" за 2021 г. Той е изпълнителен директор на "Борика" АД.

„В началото при локдауна имаше много голямо свиване, ние отговаряме за междубанковите разплащания и всички картови разплащания. В началото на пандемията хората се прибраха, транзакциите рязко намаляха през март и април миналата година. Впоследствие това се възстанови и това, което оправи впечатление, е огромният бум в електронните подписи и електронни идентификации и услугите, без които е трудно да работим дистанционно“, обясни Мирослав Вичев.

Според него възстановяването на икономическия живот след огромния срив миналата година е много съществено нещо.

„То се усеща силно при нас, самите картови разплащания възстановиха ръста си. Съвсем наскоро беше извършена и първата транзакция за незабавно плащане – това е плащане от сметка в сметка между банки в рамките на 10 секунди по европейски стандарт. Първите две български сертифицирани банки осъществиха това разплащане. Това е стандарт, който трябва да стане новият нормален начин за плащане“, посочи мениджърът.

По думите му в последните две години вече се минава към много по-сигурни дигитални плащания и плащания с карти в интернет.

„Това в началото ставаше по-тромаво, налагаше се да се помнят пароли, а сега става чрез биометрия. Това е сериозна трансформация в картовите разплащания, която ни позволява да сме малко по-сигурни“, обясни Вичев.