Победител в 14-ото издание на най-престижния конкурс за бизнес лидери е Мирослав Вичев, главен изпълнителен директор на "БОРИКА" АД. Това стана ясно след излъчения на 28 ноември по bTV документален филм „Мениджър на годината 2021 – Изкуството на успеха, чрез който издателите на списанието "МИТ Прес" представиха пред широката общественост постиженията на финалистите в конкурса през призмата на творческия дух и креативността.

Името на победителя и тази година беше обявено от президента на Република България Румен Радев. Мирослав Вичев получи високото отличие по-рано през ноември на церемония от затворен тип в президентската институция, проведена в присъствието на финалистите от десетката на Топ мениджърите на 2021 г. и издателят на организатора на конкурса списание „Мениджър“, Александра Мирчева.

„За постигането на такъв сериозен мениджърски успех има два основни фактора -  мениджърския екип и доверието от страна на акционерите. В това отношение от назначаването ми БНБ и големите банки имат сериозно доверие в мен и днес се вижда резултатът“, каза минути след своето награждаване Мирослав Вичев. Победителят в конкурса получи специално изработена за конкурса пластика от бронз, символизираща откривателския дух, устрема и силата на водача. Наградата е дело на утвърдения български скулптор в областта на малката пластика Красимир Кръстев-Ломски.

По традиция, пликът с името на победителя, излъчен от финалната десетка, бе връчен на държавния глава от Силвия Пенева, управляващ партньор в „Делойт България“. Консултантската компания е изпълнител на създадената за конкурса методология. Експертите от „Делойт България“ извършват селекцията на кандидатите в три отделни етапа. При оценката на участниците се отчитат както финансовите им постижения, така и лидерските им качества чрез 360-градусови интервюта със служители и партньори.

След това резултатите се валидират от обществен съвет, за участие в който "Мениджър" кани личности с безспорен обществен авторитет. Тази година той беше в състав: Маню Моравенов, изпълнителен директор на Българска фондова борса; Светла Костадинова, изпълнителен директор на Институт за пазарна икономика и Елица Георгиева, ръководител корпоративни комуникации в ЛИДЛ (представляваща Милена Драгийска, Мениджър на годината 20). Нов компонент от методологията през 2021 година са постиженията в посока дигитализация и автоматизация на процесите, както и два важни аспекта в мениджмънта, които последната турбулентна година изведе на преден план – гъвкавост и устойчивост.

В тазгодишното издание на конкурса „Мениджър на годината“ специалният приз на името на проф. д-р Лъчезар Цоцорков „За развитие на регионите“ бе присъден на Кристина Иванова,  директор на TELUS International Bulgaria и вицепрезидент операции за България и Турция. Носителят на тази награда се откроява с ясно дефинирани цели за развитие на местните общности, изградена философия на компанията относно нейния принос към местните общности и регионалното развитие, механизми за реализация на философията и измерими резултати за успешно проведени активности.

Всеки един от десетимата финалисти в конкурса бе отличен и със специална грамота за висши постижения в мениджмънта, връчени от партньори в конкурса.

Екипът на списание „Мениджър“ изказва специална благодарност на всеки един от творците, които влязоха в ролята на ментори в снимачния процес на докум"тук.