„През последните месеци започнахме да получаваме много жалби срещу Комисията за защита на потребителите – от бизнеси, от уволнени служители, които са над 60 в рамките на няколко месеца. Представители на КЗП дори не се явиха на изслушване пред народните представители в парламента". Това коментира в „Тази сутрин“ министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов.

"Вчера имах среща с ръководството на комисията, те дори нямат комуникация помежду си. Свалил съм доверието си от него и съм поискал оставките на ръководството. Надявам се възможно най-бързо да създадем един нов екип, който да работи по съвсем друг начин и да върнем имиджа на тази важна за България институция“, посочи министърът.

Той коментира, че от комисията са застанали с много ясна позиция към производител на протеинови барчета при конкуренция между две компании. От една страна е имало репресия към веригите, които продават продуктите, а от друга - излизане от правомощия за контрол на състава на този продукт. Това е ставало основно с участието на председателя на КЗП.

Дерогацията

Все още вървят проверките, за да се види какво точно и как се е случвало около плащането на България за руския петрол. Когато имаме вертикално интегрирани компании, каквато е „Лукойл“, които контролират цялата верига на доставки, можем да имаме така нареченото трансферно ценообразуване, което е принципен проблем в такъв тип оператори, коментира още министърът.

„Най-важното в момента в този процес е да гарантираме цените на горивата в България. Наблюдаваме ги ежедневно, те са най-добрите в сравнение с държавите в ЕС. Дизелът е на най-добра цена, а бензинът е на второ място“, посочи още той.

„Има трансферно ценообразуване на ниво рафинерия и на ниво бизнес. В момента текат проверки. Ако има търговски нарушения, икономическият оператор трябва да си понесе последствията“, обясни министърът.

„И към момента се внася руски петрол, но точните цени се виждат впоследствие, след като имаме и конкретните данни от агенция „Митници“ и от НАП. Руският петрол в момента е около 75%“, заяви още той и допълни, че около 400 млн. лева се очакват от данъци.

„Дерогацията има една единствена причина – България да се освободи от зависимост, която сме имали през последните 15 години. Ние трябваше да използваме периода на дерогацията, за да изградим капацитет и да позволим рафинерията да работи, и то на максимален капацитет, и да имаме горива на добри цени. Каква работа е свършена през тази година, е под въпрос. Активно се работеше през последните 4 месеца“, посочи министър Богданов.

Според него България е по подготвена от гледна точка на експерти, план и график и сътресения не се очакват.

Бюджетът

Министър Богданов коментира и бюджета за 2024 г.

„Смятаме, че това е един от най-добрите бюджети, които е правен през последните години – от гледна точка на инвестиции и ръст на икономиката ни“, посочи той. Министърът уточни, че не България, а ЕС въвежда корпоративния данък от 15%.

Какво още коментира той - чуйте във видеото.