За фалшивите телкове се говори отдавна, но до този момент нямаше акция, която да идентифицира подобни случаи, макар че отдавна се знае къде са пробойните в системата. В същото време е градска легенда, че от 1,6 млрд. лева за инвалидни пенсии половината се дават неправомерно. 

Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV директорът на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски. Причината за твърдението му са първоначалните резултати от мащабната акция на прокуратурата, Икономическата полиция и НОИ, които сочат, че половината от инвалидните пенсии отиват при хора, които са социално слаби, но реално са здрави.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това е сериозно обвинение към много системи в държавата и не мисля да сме толкова пробити”, каза Коралски.

Той посочи, че системите на ТЕЛК, НЗОК и електронните досиета трябва да се свържат, за да е ясно кой каква епикриза е издал, като вече се работи по това.

„Когато се появят ударно досиета от едно и също място – това е основание за проверка. Проблемът е, че функциите на Осигурителния институт се разделиха на две – една част се контролира от НАП, другата – от НОИ. Това не пречи, когато имаме голям брой досиета от едно и също населено място, особено когато това е едно и също населено място, това да се провери”, посочи Коралски.