Половината от инвалидните пенсии отиват при хора, които са социално слаби, но реално са здрави. Това показват първоначалните резултати от мащабна акция на прокуратурата, Икономическата полиция и Националния осигурителен институт. 

Снимка: btvnovinite.bg

Според службите има стотици случаи на фалшиви ТЕЛК-ове в цялата страна, ощетили държавата за милиони. 

Схемата действа чрез посредници, които получават от 600 до 2500 лева за издаване на фалшивите документи.

„Стотици милиони изтичат в пясъка и не стигат до реалните хора, които имат нужда от тези пари, а това са инвалидите”, заяви зам.-главният прокурор Иван Гешев.

200 души са разпитани заради фалшиви ТЕЛК-решения, като повечето от тях не са знаели от какво са болни, кой ги лекува и къде са били хоспитализирани. Разследващите са се натъкнали и на куриозен случай, при който жена с 98% слепота на хартия работи като шивачка. Открити са стотици лични карти, медицински документи, за които имат съмнение, че са фалшиви.

От анализ, изготвен от Икономическа полиция, става ясно, че има цели региони в страната, в които броят на инвалидните пенсии е близо 30% от броя на всички получавани пенсии. Най-много те са в Силистра, Монтана, Разград, Габрово и Видин. 

Снимка: btvnovinite.bg

„В Силистра има села, където се създава впечатление, че целите села са с инвалидни пенсии – около 1/3 до 1/2 от пенсионерите”, отбеляза Иван Гешев.

Едно от тези села е Черник, където живеят 3000 души. „Самите лекари си имат някакви свои хора, те излизат по селата и си намират клиенти срещу добри пари”, казва Бюрхан Халил. 

При проверката си разследващите установяват, че повечето от предоставените диагнози и експертизи за издаване на ТЕЛК са с едно и също съдържание.

„От над 200 лица сме свели сведения и действително голям процент от хората се оказва, че не знаят от какво са болни, къде са се лекували, каква им е диагнозата”, подчерта главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

По данни на НОИ най-масово се получават инвалидни пенсии за общо заболяване. За миналата година са изплатени близо 1,6 млрд. лева. „Има прекалено много хора, които се ползват от тези системи и права и разходват ресурс към хората, който в противен случай би бил  насочен към тези хора, които наистина имат нужда”, заяви управителят на НОИ Ивайло Иванов.

Към момента няма задържани за злоупотребите. 

През следващите дни предстои да бъдат повдигнати обвинения на посредниците, които са помагали за издаването на фалшивите ТЕЛК-ове, сред които е и бивш кмет на силистренско село. На наказателна отговорност подлежат и хората, които са се възползвали от услугите на посредниците.