Влиянието на коронавируса върху икономиката вече се усеща в световен мащаб – на фондовите пазари се борят алчността срещу страха, но сега има резки колебания. Това заяви бившият финансов министър от НДСВ Милен Велчев в „Тази сутрин“.

По думите му в понеделник Нюйоркската фондова борса е отчела спад със 7%, а вчера се е качила с 5%. Той добави, че такива колебания са безпрецедентни и очаква подобни спадове да продължат.

„Преди една година активно се говореше за световна рецесия, а в крайна сметка тези очаквания сякаш бяха загърбени. Коронавирусът е основната причина за случващото се. Фактът, че от над 10 г. не сме имали рецесия в световен мащаб, говори, че поводът е коронавирусът“, каза Велчев.

Той прогнозира, че световните икономики ще бъдат в рецесия през първото полугодие, а производството ще спадне.

„Въпросът е колко време ще отнеме това явление. Рядко правителствата са виновни за икономическите кризи, те са естествено явление. В случая главният виновник е коронавирусът. Нещата започват с Китай, защото страната се явява работилница на света, глобалното производство на почти всички стоки идва от там“, коментира Велчев.

Ексфинансофият министър посочи, че за да се излезе от финансовата криза, правителствата трябва да инвестират в бизнеса.