„Забраната за купуване на газ от Русия само в рубли е политическо изявление, което цели да покаже, че условията на Русия биват приемани от нейните търговски партньори. България няма рубли, нито има желание да има или да се разплаща с тях“, каза бившият финансов министър Милен Велчев.

По думите му плащанията на руски газ ще продължат в евро.

„Смятам, че Путин не може да си позволи да спре газта“, каза Велчев.

„България не е прекалено зависима от газа като суровина. Не можем съвсем без него, но електроенергията и другите източници в един средносрочен план могат да изместят газа изцяло, ако се налага“, смята Велчев.

Той допълни, че загубите за Русия от икономическите санкции срещу страната са големи, но и тези на Запада не са символични. „Русия би могла да пренастрои производствения си процес така, че да произвежда всичко, което е необходимо, но стандартът на живот на руснаците ще продължи да пада докато действат санкциите“, смята Велчев.

„Ако войната продължи, инфлацията може да е на тези нива още много месеци, но при завършването на конфликта очаквам енергоизточниците и хранителните суровини да започнат да спадат и това да модерира инфлацията“, каза още Велчев.

По думите му с края на войната няма да отпаднат автоматично санкциите срещу Русия.

Според бившия финансов министър в момента едва ли има руски интереси в компанията „Джемкорп“. „Това е сравнително бутиков фонд, не е от ранга на многомилиардните фондове. Всеки инвеститор намира ниша за себе си, когато ситуацията е по-малко предвидима и рискова“, каза Велчев.

„Меморандумът с „Джемкорп“ не налага ангажименти от страна на кабинета“, каза още Велчев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!