„Унгарските гранични власти са обработвали по 3000 бежанци на час в началото на конфликта", заяви в „Тази сутрин“ бившият заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

„Унгария е шенгенска държава, така че ако украинските граждани имат биометрични паспорти, които са признати от Европейския съюз, изобщо не се проверяват, а се допускат в страната. От тук вече имат един месец, за да решат дали да останат и да обявят статут на бежанец, или да продължат своя път“, посочи той.

По думите му близо 90% от украинските бежанци, които влизат в Унгария, не остават там, а за сравнение в България остават около 40% от бежанците.

„На тези хора, които нямат никакви документи, защото са избягали панически от военните действия или имат остарели и невалидни документи, на тях им се издават временни удостоверения, които са валидни до един месец“, посочи още той.

„Има желаещи от Унгария да отидат в Турция и да останат там като заселване. Това означава, че явно във всяка точка на Европа би имало интерес за разполагане на бежанци. Наистина Унгария е само транзитен пункт за разлика от България“, каза Милен Керемедчиев.   

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!