„Срещата при президента беше стягане на редиците преди посещението на Кирил Петков в Северна Македония“, каза Милен Керемедчиев в „Тази сутрин“. По думите му новината от срещата е, че толкова дълъг КСНС не е имало досега.

„Трябва да има резултати, тази формулировка на президента показва, че има по-спокойно разглеждане на темата“, каза проф. Димитър Вацов.

„МВнР има по-скоро поддържаща роля. Президентът и премиерът ще са водещите фактори във външната политика“, каза още Керемедчиев.

„Има търсене на консенсус между Радев и Петков. За съжаление, колкото повече се търси консенсус, толкова повече се усложняват исканията към Македония и се блокира възможността за реален пробив в преговорите“, смята Вацов.

„Ние продължавахме да бъдем неразбрани от нашите партньори в Западна Европа каква е позицията ни и защо налагаме това вето. Тази еволюция е за изчистване на обяснителния режим, в който сме влезли. Сега позицията ни звучи по-разбираемо за европейските структури и за Съединените щати“, каза още Керемедчиев.