Има достъп до данните от БУЛСТАТ, заяви в "Тази сутрин" Михаил Константинов, бивш председател на Съвета на директорите на "Информационно обслужване".

По думите му има достъп до лични данни, адреси, електронни пощи, адреси на компютри и дори бисквитките на браузърите на потребителите, които също се приемат като лични данни.

„Причината е непрецизно законодателство. Надявам се да няма злоупотреби, но няма начин да се провери какво се е случвало. Законът трябва да се прецизира, за да не се допуска теч на данни“, каза Константинов.

Въпреки уверенията, че няма теч на данни той е категоричен, че има такъв, защото всичката информация, която е достъпна, се смята за лични данни според GDPR.

„В европейското законодателство е казано, че данните се пазят, докато има потребност за тях, затова подлежат на унищожаване или на блокиране на достъпа. Това трябва да се регламентира. В момента, който няма потребност от данните по БУЛСТАТ, би трябвало системата да направи достъпа невъзможен“, поясни Михаил Константинов.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!