Държавата може да си върне имотите, построени като къщи за гости, ако се докаже, че те не са използвани по предназначение. Европейската субсидия може да стане изискуема - в това беше категоричен бившият земеделски министър Мехмед Дикме в студиото на "Тази сутрин".

По думите му основният виновник за злоупотребите е контролиращият орган в лицето на ДФ "Земеделие".  

Фонд „Земеделие” допусна безогледно да се строят къщи, за които ако предварително бяха направени разчетите и анализите, щяха да разберат, че това са къщи за лично ползване, а не за обществено”, коментира още Дикме.

„Например можеш за 300 000 евро да си направиш къща и по програмата да ти върнат 200 000 евро. Tака си правиш една райска къща”, каза още той.

Бившият земеделски министър обясни, че се връща до 70% от вложените средства.

Той коментира и случаят с къщата за гости на Александър Манолев, който е обвиняем заради къщата за гости в Сандански. Според прокуратурата бившият зам.-министър и собственикът на фирмата, получила финансирането, са представили неверни данни, за да си осигурят пари по европроект в размер на близо 400 хиляди лева.

Според Дикме там става дума по-скоро за злоупотреба със служебно положение. КПКОНПИ и прокуратурата наистина трябва да го проверят, смята той. 

"Проблемът е и в експлоатацията на тези къщи. Прокуратурата след проверката не може да повдигне обвинение на тези хора, които към настоящия момент не използват къщите (за обществено ползване), защото не са извършили някакво престъпление. Престъпление ще бъде ако не са спазили процедурата и са взели неправомерно субсидията", коментира още Дикме.

Според него сагата с апартаментите е далеч по-безобидна, понеже при къщите за гости става дума за над 200 милиона, които са отишли неправомерно като субсидия за изграждане на лични къщи със средства не европейските и български данъкоплатци.

Вижте целия разговор във видеото!