За първи път от години кафява мечка в зоопарка в Стара Загора си легна за зимен сън миналата година. Обикновено животните, отглеждани в изкуствени условия, не се държат както в дивата природа и пропускат изпадането в т.нар. хибернация.

13-годишната кафявата мечка Диана е в разцвета на силите си. Родена в зоопарк, тя няма типичното поведение на себеподобните си в дивата природа и никога не е заспивала зимен сън. До миналата година, когато е преместена.

„Условията в новия хабитат са максимално близки до естествената среда, което благоприятства за зимния сън на мечката“, казва ветеринарният лекар Найден Илинов.

В началото на януари дори е родила две мечета, допълва директорът на зоопарка Ивелина Илиева.

Тази зима мечката Диана отново се кани да поспи и вече подготвя хралупата си, а хората, които се грижат за нея, считат това за успех.

Затова започва сътрудничество между специалистите в старозагорския зоопарк и научните работници от Софийския университет и БАН, които ще наблюдават и изследват деветте кафяви мечки. Целта е да се проследи поведението на дивите животни.

Опитът на зоопарка с най-много мечки в България ще бъде споделен и с други научни институти. Идеята е повече животни да получат условия за живот, близки до естествената им среда.