Мечето Теди, транспортирано от Северна Македония, направи първите си стъпки на българска земя в Парка за танцуващи мечки в Белица.

Животното е прекарало три дни в изкуствена бърлога в парка, за да се успокои от дългото пътуване. Теди е транспортиран от Северна Македония през Гърция.

"Целият транспорт беше 11 часа. В условия на COVID-19 това беше напрегнато заради опасността държавните граници да бъдат затворени", разказва Димитър Иванов, управител на парка в Белица.

Теди е бил дарен като малко мече в зоологическа градина в Северна Македония. Бил е временно настанен в клетка, неподходяща за кафява мечка. Неосъществени проекти за отглеждането му и по-добрите условия в парка в Белица налагат неговото преместване.

На Теди му предстои да опознае условията в парка.

"Сега той ще се запознае с тревата, с почвата, ще разбере, че може да се копае, че около него не е само бетон, както е било досега. Скоро ще си вземе първата баня в голям басейн", разказа управителят на парка.

Впоследствие мечето ще започне да се запознава и с гледачите, за да изградят доверие помежду си.

Той ще прекара от 3 до 4 месеца на мястото, на което е в момента, след което ще бъде събран с Рико, който е мечка на 5 години.

В момента в парка има общо 21 обитатели. Най-възрастните мечки в Белица са на 33 години. Предвижда се в следващите 30 години Теди да остане в парка в Белица.