Една от мечките в столичния зоопарк пострада и се озова в болница заради подхвърлена храна от посетители. Мястото е изключително посещавано през летните месеци.

Бърнестата мечка Лиам е била нахранена въпреки предупрежденията. Тя е един от 10-те екземпляра, които се намират в европейски зоопаркове. За „Тази сутрин“ екологът към зоологическата градина Катя Зарева обясни, че животното почувствало неразположение преди 3 седмици.

Снимка: btvnovinite.bg

Мечката е била транспортирана до клиника, като е било установено, че проблемът е храносмилателен. По думите ѝ бърнестите мечки имат специфична диета, а системното подхвърляне на храна от посетителите е проблем за животните.

Снимка: btvnovinite.bg

Зарева подчерта, че мечката е чувствителна към въглехидрати и човешката храна е вредна за нея. От миналата година се води информационна кампания да не се хранят животните.

Според Зарева често посетителите не осъзнават каква вреда причиняват. Тя обясни, че някои дори си носят специално подготвена храна – моркови, ябълки, хляб. По думите ѝ това нарушава порциона на животните, както и поведението им.