Разследване на bTV показа как разредена белина се продава като чудодеен лек срещу рак, аутизъм, болни бъбреци и още куп болести.

Експерти предупредиха, че препаратът може да бъде смъртно опасен. В САЩ вече има седем смъртни случая след приемане не веществото и правителството започна информационна кампания да не се пие белина.  

Препаратът се забърква от мъж в апартамент в Бургас, който поиска право на отговор. В ефира на bTV Светослав Стаматов заяви, че не става въпрос за белина и не трябва хлорният диоксид да се бърка с натриев хлорид.

„Внушението, че става въпрос за едно и също нещо е нелепо. Изрекоха се редица неистини и искам да ги уточня”, каза Стаматов.

По думите му хлорният диоксид не лекува нищо. Продуктът е дезинфектант, който чисти вируси, гъбички и паразити. Трябвало да се приема правилно.

Той призна, че не е лекар, нито химик, а човек, който споделя информацията за хлорния диоксид и споделя опита си с други хора, които искат да го прилагат върху себе си.

Светослав Стаматов отрече информацията, че не притежава необходимите документи.

„Някои определени химически вещества не се купуват от пазара и пристигат със съответните сертификати за качество. Всичките тези документи съм ги представил”, каза той.

Снимка: btvnovinite.bg

Стаматов заяви, че химикът от БАН, който бе поканен да коментира темата, е некомпетентен заради твърдението, че хлорният диоксид е белина. С него били се свързали редица академици, които поискали да обясни за какво става въпрос.  

След излъчения репортаж Стаматов изтри информацията за лечебните свойства на продукта от сайта си.

„Сайтът ще бъде възстановен в най-скоро време, защото това е информация, която не може да бъде забранена и имаме право да я разпространяваме. Аз исках просто да запазя себе си и да направя консултации с вещи лица, за да знам какво да правя. На него има и видеа на Червения кръст, които лекуват малария в Африка с Miracle Mineral Solution (MMS)”, заяви Светослав Стаматов.

Позицията на Министерството на здравеопазването е, че препаратът е токсичен при поглъщане и причинява тежки изгаряния на кожата и увреждане на очите.

Здравните власти и в други страни предупреждават, че хлорният диоксид е сходен и дори по-силен от белината и е опасен. Манията да се пие като универсално средство за здраве по цял свят не подминава и България въпреки сериозните предупреждения на власти и учени.