Задължителните матури за учениците в XII клас ще бъдат на 1 и 3 юни, а изпитите за вход в гимназия след VII клас ще са на 15 и 17 юни. Това съобщи във вторник просветният министър Красимир Вълчев.

Междувременно стана ясно, че изпитите за учениците от IV и X клас ще бъдат отложени за началото на следващата учебна година.

В бургаската гимназия за руски език „Васил Левски“ близо 200 деца ще се явят на изпит. Залите са подготвени, а училището е деинфекцирано.

Поставени са дезинфектанти, както и указания за спазване на лична хигиена. Стаите са оборудвани със стандартните камери за видеонаблюдение, но ще има отговорник, който освен за изпита, ще следи и дали децата нямат здравословен проблем. Ще прави това от разстояние.

За „Тази сутрин“ директорът  Весела Иванова обясни, че тазгодишната подготовка за зрелостниците е по-особена предвид обстановката. Тя подчерта, че по заповед на министъра трябва да има по 10 ученици в стая по време на изпита, като се спазва 1,5 м отстояние между чиновете.

Иванова уточни обаче, че в зависимост от големината на стаите може да се допусне и по-голям брой ученици, като също се спазва разстоянието.  

„Най-важно за нас е здравето на учениците“, подчерта тя.


За да няма струпване в двора на училището в деня на матурите, директорът

„Измерване на температурата ще направим, ако има изрични указания от МОН. Имаме готовността. Очакваме до края на седмицата да получим конкретни указания как да действаме в деня на матурите“, продължи тя.

В мездренското училище „Иван Вазов“ с нетърпение и ученици, и учители очакват предстоящите изпити. Директорът  Мариела Торанова подчерта, че се съобразяват с всички условия и изисквания.

По думите ѝ училището е подготвено да изпълни всички противоепидемични мерки на министерството.

„Ще бъдат осигурени маски и ръкавици за техническия екип. Ще има и маски за учениците“, допълни тя.

И в Мездра ще се следи да няма струпване на ученици. Ще се спазва и ред на допускане.

От училището предоставят лаптопи и таблети на учениците, които нямат техническата възможност да се включат в онлайн обучението. Родители все пак изразиха своите притеснения за събирането на децата на едно място. 

В началото на следващата седмица предстои среща между образователния министър и директори на училища за уточняване на подробности около провеждането на матурите.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 7 645 234 283 3 663
Света 13 448 500 217 917 580 349 7 841 591
Заразени* Нови Починали
България 7 645 234 283
Света 13 448 500 217 917 580 349
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer